Samen met een groep kunstzinnige docenten verzorgen we alternatieve, creatieve kunst-of theaterlessen/ workshops op basisscholen in de Gemeente Moerdijk. Zij subsidiëren dit geweldige initiatief. Zo fijn dat deze kinderen kennis mogen maken met creativiteit zonder prestatiedruk en waar vooral de nadruk ligt op het plezier van het kijken, meedenken, meedoen, samenwerken en creëren. We starten de les meestal met een korte intro-kunstgeschiedenis die aansluit bij een thema en passend bij de leeftijd van de betreffende groep. We willen hen aan de hand van beeldmateriaal stimuleren mee te denken over bijv. wat is kunst? Wat zie je en wat vind je ervan en kun je uitleggen waarom.
Ze maken kennis met diverse materialen. Het is steeds weer een bijzondere ochtend of middag als we er zijn en zowel kinderen als leerkrachten zijn meestal erg enthousiast. We werken met stof, maken schilderijen, werken met klei, steen, afvalmaterialen etc. en er is experimenteel theater en fotografie. Hierbij komt nogal wat improvisatie bij kijken. Erg leuk deze lessen die naast serieuze oefeningen ( vraagt samenwerking), ook op de lachspieren werken. Maar altijd met respect voor elkaar. Soms bedenken we workshops die aansluiten op een thema waar ze op school mee bezig zijn, zoals bijvoorbeeld: De boerderij. We proberen de fantasie van de kinderen te prikkelen en daar komen heel verrassende, soms griezelige, vaak grappige dingen uit.
En er zijn ook jaarlijks terugkerende projectjes zoals hieronder te zien, 'jongeren portretteren de ouderen'. De ouderen worden geïnterviewd door de kinderen over hoe het vroeger was, soms aan hun kleinkind, om later geschilderd te worden. Er ontstaan leuke interessante gesprekken, een leuke workshop voor jong en oud!
Voor bijna elke les die we geven gaat het op: En altijd wordt het stiller als ze lekker op gang zijn........ opperste concentratie!
Klei Workshop . Wat is er te zien onder water en wat voor kleuren hebben dieren en planten? Nu nog in de witte klei en na de stook hebben de kinderen hun creaties prachtige kleuren gegeven.
Na een korte introductie van deze workshop 'wat is een stilleven' gingen de kinderen aan de slag met de vaasjes, fruit en andere voorwerpen. Kijken, kijken en nog eens kijken. Ging heel goed!
Vilten, dat doe je niet zomaar. Zeker niet als je nog heel jong bent. Samen met de 2 docenten van KOS zijn er kleurrijke, grappige, leuke tafereeltjes gemaakt.